Statuten
Begripsbepalingen
Artikel 1
- In deze statuten hebben de volgende begrippen de daarachter vermelde betekenis:
algemene vergadering: het orgaan van de vereniging dat in Titel 2 van Boek 2 Burgerlijk Wetboek wordt aangeduid als algemene vergadering, tenzij uit de context blijkt dat het een vergadering van de algemene vergadering betreft.
bestuur: het bestuur van de vereniging.
bestuurder: een lid van het bestuur.
dagen: alle dagen van een week en dus niet uitgezonderd algemeen erkende feestdagen of daarmee op grond van de Algemene termijnenwet gelijkgestelde dagen.
leden: de leden van de vereniging, tenzij anders vermeld.
schriftelijk: een bericht dat is overgebracht per brief, e-mail of enig ander elektronisch communicatiemiddel, mits het bericht leesbaar en reproduceerbaar is.
statuten: de statuten van de vereniging.
vereniging: de vereniging waarvan de interne organisatie wordt beheerst door deze statuten, te weten de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Vereniging Dutch Women in Real Estate, ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34305963.
verenigingsjaar: een periode van een jaar en welke periode ten aanzien van de vereniging samenvalt met het kalenderjaar. -
Verwijzingen naar artikelen zijn verwijzingen naar artikelen van deze statuten, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.
Naam en zetel
Artikel 2
- De vereniging draagt de naam: Vereniging Dutch Women in Real Estate.
- De verkorte naam van de vereniging luidt: DWIRE.
- De vereniging is statutair gevestigd in de gemeente Amsterdam.
Doel en Middelen
Artikel 3
- De vereniging heeft ten doel:
a. het bieden van een zakelijk netwerk, waar mensen met vergelijkbare belangen samenkomen;
b. het in de gelegenheid stellen van leden om in contact te komen met andere leden, ter bevordering van het delen van kennis en ervaring;
c. het bieden van een platform waar informatie met betrekking tot vastgoed in Nederland gedeeld wordt ten behoeve van de wetenschappelijke en persoonlijke ontwikkeling van leden,
en verder alles wat daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord. -
De vereniging tracht haar doel onder meer te bereiken door:
a. het onderhouden van een website en/of digitale toepassing, waarop informatie over de vereniging, haar activiteiten en haar doelstellingen te vinden is;
b. het organiseren van activiteiten zoals lezingen, congressen, bijeenkomsten, symposia en overige evenementen;
c. het actief verzamelen van informatie bij en/of voor al haar leden op onder meer gebieden die verwantschap met het vastgoed in Nederland hebben,
en verder door alles wat daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
Lidmaatschap
Artikel 4
- De vereniging kent slechts gewone leden.
- Als gewoon lid van de vereniging kan slechts worden toegelaten:
a. een persoon van het vrouwelijke geslacht;
b. waarvan de professionele werkzaamheden in ruime mate gericht zijn op (commercieel) vastgoed in Nederland. - De algemene vergadering kan – op voorstel van het bestuur – een eretitel toekennen aan personen op grond van hun buitengewone verdiensten voor de vereniging. In het huishoudelijk reglement kunnen nadere bepalingen over het verkrijgen van een eretitel opgenomen worden.
- Het bestuur beslist over de toelating van een lid, met dien verstande dat een lid dat eerder uit het lidmaatschap van de vereniging is ontzet, niet opnieuw tot het lidmaatschap van de vereniging kan worden toegelaten.
Bij niet toelating door het bestuur kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten. - Het bestuur houdt een ledenregister, waarin de contactgegevens van alle leden zijn opgenomen en waarvan een nadere specificatie kan worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement. Leden zijn verplicht wijzigingen in deze gegevens onverwijld aan het bestuur mede te delen.
Contributie
Artikel 5
- De leden zijn gehouden tot het betalen van contributie aan de vereniging, waarvan de hoogte – op voorstel van het bestuur – jaarlijks door de algemene vergadering wordt vastgesteld. Zij kunnen daartoe door het bestuur in categorieën worden ingedeeld, die een verschillende contributie betalen.
- Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van contributie te verlenen.
Einde van het lidmaatschap, schorsing
Artikel 6
- Het lidmaatschap eindigt door:
a. opzegging door het lid;
b. opzegging door de vereniging;
c. ontzetting;
d. overlijden van het lid. - Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan slechts schriftelijk geschieden tegen het einde van het verenigingsjaar en met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste vier weken, met dien verstande dat:
a. een lid haar lidmaatschap met onmiddellijke ingang kan opzeggen binnen één maand nadat haar een besluit is meegedeeld tot omzetting van de vereniging in een andere rechtsvorm, tot fusie of tot splitsing;
b. een lid haar lidmaatschap met onmiddellijke ingang kan opzeggen binnen één maand nadat een besluit, waarbij haar rechten zijn beperkt of haar verplichtingen – andere dan de verplichtingen van geldelijke aard – zijn verzwaard, haar is bekend geworden of medegedeeld; het besluit is alsdan niet op haar van toepassing. - Een opzegging in strijd met het bepaalde in lid 2 van dit artikel, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip, volgende op de datum waartegen was opgezegd.
- Opzegging van het lidmaatschap door de vereniging geschiedt door het bestuur. Deze kan geschieden wanneer:
a. een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap te voldoen;
b. een lid haar (financiële) verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt;
c. redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
Opzegging door het bestuur geschiedt met onmiddellijke ingang. - Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door de algemene vergadering. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer:
a. een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt;
b. een lid de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
Ontzetting doet het lidmaatschap met onmiddellijke ingang eindigen. - Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desalniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd.
- Het bestuur kan besluiten een lid te schorsen. De schorsing wordt onder opgaaf van redenen schriftelijk aan het lid meegedeeld. Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot beëindiging van het lidmaatschap, eindigt door het verloop van die termijn. Gedurende de periode dat een lid is geschorst, kunnen de aan het lidmaatschap verbonden rechten niet worden uitgeoefend.
Bestuur: Samenstelling, benoeming en nevenfuncties
Artikel 7
- Het bestuur bestaat uit ten minste drie en ten hoogste vijf natuurlijke personen.
- Het aantal bestuurders wordt vastgesteld door de algemene vergadering.
- De benoeming geschiedt door de algemene vergadering uit de leden, met dien verstande dat:
a. de bestuurders uit de leden worden benoemd;
b. de voorzitter van het bestuur door de algemene vergadering in functie wordt benoemd;
c. het bestuur uit haar midden een secretaris en penningmeester aanwijst;
d. er bij de samenstelling van het bestuur op wordt gelet dat recht wordt gedaan aan de diverse facetten die de aandacht van het bestuur vragen. - De benoeming van een bestuurder geschiedt voor een periode van ten hoogste drie jaar. Een bestuurder is onbeperkt herbenoembaar.
- Iedere bestuurder wordt geacht aan haar medebestuurders opgave te doen van haar hoofd- en nevenfuncties, waaronder bestuursfuncties, commissariaten en adviseurschappen.
Bestuur: Einde bestuurslidmaatschap, schorsing, ontstentenis en belet
Artikel 8
- Een bestuurder defungeert door:
a. het eindigen van haar lidmaatschap van de vereniging;
b. haar vrijwillig aftreden (bedanken);
c. het verlies van het vrije beheer over haar gehele eigen vermogen;
d. het verstrijken van de tijd waarvoor zij is benoemd;
e. haar overlijden. - Bij ontstentenis of belet van een bestuurder zijn de overige bestuurders of is de overige bestuurder met het bestuur belast. Een niet-voltallig bestuur blijft volledig bevoegd. In vacatures wordt zo spoedig mogelijk voorzien.
- In geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders wordt de vereniging tijdelijk bestuurd door een of meer personen die daartoe door de algemene vergadering steeds moeten zijn aangewezen.
Voor de gedurende deze periode verrichte bestuursdaden worden de aangewezen personen met een bestuurder gelijkgesteld. - Er is sprake van ontstentenis als:
a. een vacature ontstaat door aftreden of ontslag waarbij geen directe opvolger is benoemd;
b. een bestuurder overlijdt.
Van belet is in elk geval sprake als een bestuurder door:
a. schorsing;
b. ziekte, langer dan één maand; of
c. onbereikbaarheid, langer dan één maand,
tijdelijk niet bevoegd of in staat is de aan hem bij of krachtens de wet, deze statuten of reglementen van de vereniging toegekende taken of bevoegdheden uit te oefenen. - Elke bestuurder kan door de algemene vergadering worden ontslagen of geschorst.
- Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
Een besluit als bedoeld in dit lid kan uitsluitend worden genomen met een meerderheid van ten minste twee derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
Bestuur: Vergadering, besluitvorming en tegenstrijdig belang
Artikel 9
- Het bestuur vergadert zo dikwijls dit ingevolge de statuten nodig is of de voorzitter of een andere bestuurder dat wenst, maar ten minste tweemaal per jaar. De oproepingstermijn voor een bestuursvergadering bedraagt ten minste zeven dagen, de dag van de oproeping en die van de vergadering niet meegerekend.
- Bestuursvergaderingen kunnen ook worden gehouden door middel van telefonische- of videoconferenties, of door middel van enig ander communicatiemiddel, mits elke deelnemende bestuurder door alle anderen gelijktijdig kan worden gehoord.
- Het bestuur streeft bij de totstandkoming van de besluitvorming zoveel mogelijk naar consensus. Het bestuur kan geldige besluiten nemen met gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, in een vergadering waar ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.
- Iedere bestuurder heeft één stem. Een bestuurder kan zich ter vergadering, mits schriftelijk, door een medebestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder kan slechts voor één medebestuurder als gevolmachtigde optreden. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
- Van het verhandelde in elke vergadering worden door een door de voorzitter van de vergadering aan te wijzen persoon notulen opgesteld.
- Het in de vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter over de uitslag van een stemming is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
- Het bestuur kan ook buiten vergadering (schriftelijk) besluiten, mits alle bestuurders zich schriftelijk over het desbetreffende voorstel hebben uitgesproken en uitsluitend voor zover geen van de bestuurders zich tegen deze wijze van besluitvorming verzet.
- In het geval dat een bestuurder een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie, dient zij dit te melden aan de overige bestuurders.
- Een bestuurder onthoudt zich van de beraadslagingen en besluitvorming omtrent de aangelegenheid waarbij het tegenstrijdig belang speelt, zij heeft ter zake geen stemrecht en evenmin telt zij mee voor een mogelijk quorum dat bij de besluitvorming geldt.
Als alle bestuurders een tegenstrijdig belang hebben, wordt het besluit genomen door de algemene vergadering. - Het bestuur draagt te allen tijde zorg voor een zorgvuldige verslaglegging van de besluitvorming indien sprake is van een tegenstrijdig belang.
Bestuur: Taak, bevoegdheden en beloning
Artikel 10
- Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging. Het bestuur kan als zodanig een of meer van haar bevoegdheden, mits duidelijk omschreven, aan anderen verlenen. Degene die aldus bevoegdheden uitoefent, handelt in naam en onder verantwoordelijkheid van het bestuur.
- Bij de vervulling van haar taak richt een bestuurder zich naar het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie.
- Erfstellingen mogen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.
- Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen, maar uitsluitend voor zover dit verband houdt met een schenking of erfrechtelijke verkrijging.
Het bestuur is niet bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een ander verbindt. - De algemene vergadering kan besluiten dat een bestuurder recht heeft op:
a. een beloning voor haar werkzaamheden als bestuurder; en/of
b. een vergoeding van de door hem (in redelijkheid) gemaakte kosten bij de uitoefening van haar functie; en/of
c. een niet bovenmatig vacatiegeld.
Vertegenwoordiging
Artikel 11
- De vereniging wordt vertegenwoordigd door het bestuur. Verder kan de vereniging worden vertegenwoordigd door twee gezamenlijk handelende bestuurders.
- Het bestuur kan besluiten tot het verlenen van volmacht aan één of meer bestuurders en ook aan derden, om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen. Het bestuur kan besluiten aan gevolmachtigden een titel te verlenen.
Boekjaar, rekening en verantwoording
Artikel 12
- Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar.
- Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging en van alles betreffende de werkzaamheden van de vereniging, naar de eisen die voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de vereniging kunnen worden gekend.
- Het bestuur brengt op een algemene vergadering binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, haar bestuursverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het legt de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de algemene vergadering over. Deze stukken worden ter vaststelling ondertekend door de bestuurders; ontbreekt de ondertekening van een of meer van hen, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt. Na verloop van de termijn kan ieder lid van de gezamenlijke bestuurders in rechte vorderen dat zij deze verplichtingen nakomen.
- kascommissie
De algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een kascommissie van minimaal twee personen, die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. De kascommissie onderzoekt de stukken als bedoeld in de tweede zin van lid 3 van dit artikel en brengt aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen.
Het bestuur is verplicht aan de kascommissie ten behoeve van haar onderzoek alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging voor raadpleging beschikbaar te stellen.
extra ondersteuning kascommissie
Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis dan kan de kascommissie, mits met goedkeuring van het bestuur, zich voor rekening van de vereniging door een deskundige doen bijstaan.
accountant naast kascommissie
De algemene vergadering kan besluiten om naast een kascommissie een accountant als bedoeld in artikel 2:393 lid 1 BW te benoemen. Het bestuur verleent alsdan aan die accountant de opdracht om de door het bestuur opgemaakte balans en de staat van baten en lasten te onderzoeken. De accountant geeft de uitslag van zijn onderzoek weer in een verklaring, waarvan het karakter in onderling overleg tussen het bestuur en de betreffende accountant wordt vastgesteld. Deze verklaring wordt aan de stukken toegevoegd zoals die aan de algemene vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd. - accountant indien geen kascommissie
In het geval dat er geen kascommissie is benoemd, verleent de algemene vergadering aan een accountant als bedoeld in artikel 2:393 lid 1 Burgerlijk Wetboek, de opdracht om de door het bestuur opgemaakte balans en de staat van baten en lasten te onderzoeken. De accountant geeft alsdan de uitslag van zijn onderzoek weer in een verklaring omtrent de getrouwheid van de stukken. Deze verklaring wordt aan de stukken toegevoegd zoals die aan de algemene vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd. - Het bestuur is verplicht de in de leden 2 en 3 van dit artikel bedoelde boeken, bescheiden en andere gegevensdragers gedurende zeven jaren te bewaren.
Algemene Vergadering
Artikel 13
- Jaarlijks, uiterlijk zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, wordt een algemene vergadering – de jaarvergadering – gehouden.
In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:
a. behandeling van het bestuursverslag;
b. goedkeuring van de balans en de staat van baten en lasten, met het verslag van de kascommissie dan wel de externe accountant;
c. goedkeuring van het door het bestuur gevoerde beleid in de periode waarop het bestuursverslag en de balans en de staat van baten en lasten betrekking heeft, voor zover dat beleid uit die stukken blijkt of het resultaat daarvan in die stukken is verwerkt;
d. voorziening in eventuele vacatures in het bestuur;
e. de benoeming van de leden van de kascommissie dan wel de accountant voor het volgende verenigingsjaar;
f. voorstellen van het bestuur of de leden, aangekondigd bij de oproeping voor de algemene vergadering;
g. de aanwijzing van een of meer personen als bedoeld in artikel 8 lid 3 (ontstentenis en belet). - Andere algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk oordeelt.
- Verder is het bestuur op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van één tiende gedeelte van de stemmen, verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan overeenkomstig artikel 14.
Algemene Vergadering: Wijze bijeenroepen, toegang en digitale deelname
Artikel 14
- De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van de leden volgens het ledenregister. De termijn van oproeping bedraagt ten minste acht dagen, de dag van de oproeping en die van de vergadering niet meegerekend. De oproeping aan ieder lid, die daarmee instemt, kan ook geschieden door een langs elektronische weg toegezonden leesbaar en reproduceerbaar bericht aan het adres dat door hem voor dit doel aan de vereniging bekend is gemaakt.
- Bij de oproeping worden de op de vergadering te behandelen onderwerpen vermeld.
- Toegang tot de algemene vergadering hebben alle niet geschorste leden en bestuurders van de vereniging. Daarnaast kan het bestuur besluiten tot toelating van deskundigen. Over toelating van anderen beslist de algemene vergadering. Alle personen die toegang hebben tot de algemene vergadering, hebben het recht daarin het woord te voeren.
- Het bestuur kan besluiten dat een stemgerechtigd lid bevoegd is om door middel van een elektronisch communicatiemiddel aan de algemene vergadering deel te nemen, daarin het woord te voeren en het stemrecht uit te oefenen. Het gebruik van het elektronische communicatiemiddel komt voor risico van de stemgerechtigde.
Een stemgerechtigd lid dat door middel van een elektronisch communicatiemiddel aan de algemene vergadering deelneemt, kan alleen als schriftelijk gevolmachtigde van een ander stemgerechtigd lid optreden als dat op grond van de voorwaarden als bedoeld in lid 5 van dit artikel is toegestaan. - Voor de toepassing van lid 4 van dit artikel is vereist dat de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel kan worden geïdentificeerd, rechtstreeks kan kennisnemen van de verhandelingen ter vergadering en het stemrecht kan uitoefenen. Door het bestuur kunnen voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van het elektronisch communicatiemiddel.
Als het bestuur besluit voorwaarden te stellen, worden deze voorwaarden bij de oproeping bekend gemaakt.
Algemene Vergadering: Stemrecht en besluitvorming
Artikel 15
- In vergaderingen hebben alle niet geschorste leden stemrecht.
- De algemene vergadering kan besluiten nemen met gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, tenzij in deze statuten anders is bepaald.
- Ieder gewoon lid kan één stem uitbrengen. Blanco stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht.
Ieder gewoon lid is bevoegd haar stem te doen uitbrengen door een schriftelijk daartoe gemachtigd ander gewoon lid, tenzij in de voorwaarden als bedoeld in artikel 14 lid 5 voor wat betreft de digitale deelname aan een algemene vergadering, anders is bepaald. - Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
- Stemming over personen geschiedt schriftelijk tenzij de vergadering besluit tot stemming bij acclamatie.
- Een eenstemmig besluit van alle leden, ook al zijn deze niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
- Het ter algemene vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter, dat door de vergadering een besluit is genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
- Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van dit oordeel de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, wanneer de meerderheid van de vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
Voorzitterschap en notulen
Artikel 16
- De algemene vergaderingen worden geleid door de voorzitter van het bestuur. Ontbreekt de voorzitter dan wijst het bestuur een andere bestuurder aan die optreedt als voorzitter van de algemene vergadering. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voorziet de vergadering daarin zelve.
- Van het verhandelde in elke vergadering worden door of namens de secretaris of een ander door de voorzitter daartoe aangewezen persoon notulen gemaakt. De inhoud van de notulen wordt ter kennis van de leden gebracht.
- Indien een vergadering met inachtneming van het bepaalde in artikel 13 lid 3 van deze statuten op verzoek van stemgerechtigde leden wordt bijeengeroepen, kunnen degenen die de vergadering hebben verzocht anderen dan bestuursleden belasten met de leiding van de vergadering en het opstellen van de notulen.
Commissies
Artikel 17
- Het bestuur kan – en al dan niet op verzoek van de algemene vergadering – één of meerdere commissies instellen en opheffen.
- De leden van de commissies worden benoemd en ontslagen door het orgaan dat de betreffende commissie heeft ingesteld.
- Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regels worden gesteld omtrent commissies en werkgroepen.
Huishoudelijk Reglement en overige reglementen
Artikel 18
- Bij (huishoudelijk) reglement kan naast hetgeen waarnaar wordt verwezen in de statuten, al datgene geregeld worden, waarvan een nadere regeling gewenst wordt geacht. Het (huishoudelijk) reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de wet of de statuten.
- Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld en gewijzigd door de algemene vergadering.
- Het bestuur is bevoegd tot het vaststellen van een bestuursreglement.
- Overige reglementen worden vastgesteld door het bestuur en ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.
Statutenwijziging, fusie en splitsing
Artikel 19
- In de statuten van de vereniging kan geen verandering worden aangebracht dan door een besluit van de algemene vergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
- Ten minste vijf dagen voor de algemene vergadering dient een afschrift van het voorstel waarin de voorgestelde wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage te liggen tot na afloop van de dag, waarop de vergadering wordt gehouden.
- Het besluit tot wijziging van de statuten kan slechts worden genomen met een meerderheid van ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen, in een algemene vergadering waarin ten minste twee derde van het aantal leden aanwezig dan wel vertegenwoordigd is.
- Indien in een algemene vergadering waarin een voorstel tot statutenwijziging aan de orde is niet ten minste twee derde van het aantal leden aanwezig dan wel vertegenwoordigd is, dan wordt een nieuwe algemene vergadering bijeengeroepen, te houden ten minste zeven dagen later, doch uiterlijk binnen twee maanden na de eerste. In deze algemene vergadering kan een besluit tot statutenwijziging rechtsgeldig worden genomen met een meerderheid van ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen ongeacht het aantal aanwezige dan wel vertegenwoordigde leden.
- Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat daarvan een notariële akte is opgemaakt. Iedere bestuurder is afzonderlijk bevoegd die notariële akte te doen verlijden.
- Het in dit artikel bepaalde is niet van toepassing indien op de algemene vergadering alle stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en het besluit met algemene stemmen wordt genomen.
- Het in dit artikel bepaalde is van overeenkomstige toepassing bij een besluit tot juridische fusie of juridische splitsing.
Ontbinding
Artikel 20
- 1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het bepaalde in artikel 19 leden 3 en 4 is van overeenkomstige toepassing.
- De vereniging blijft na ontbinding voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is.
In stukken en aankondigingen die van haar uitgaan, moet aan haar naam worden toegevoegd: in liquidatie. De vereffening eindigt op het tijdstip waarop aan de vereffenaars geen baten meer bekend zijn. - De bestuurders zijn de vereffenaars van het vermogen van de vereniging. Op hen blijven de bepalingen omtrent de benoeming, de schorsing, het ontslag en het toezicht van bestuurders van toepassing. De overige statutaire bepalingen blijven eveneens voor zo veel mogelijk van kracht tijdens de vereffening.
- Een eventueel batig saldo van de ontbonden vereniging wordt toegekend aan een door de algemene vergadering – op voorstel van het bestuur – te bepalen rechtspersoon die een met de vereniging vergelijkbare doelstelling kent, dan wel aan de leden, waarbij rekening wordt gehouden met de duur van hun lidmaatschap.
- Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging gedurende zeven jaar onder berusting van de door de algemene vergadering daartoe aangewezen persoon.
Slotbepaling
Artikel 21
Aan het bestuur komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen.