Dat de Omgevingswet zo’n populair onderwerp zou zijn voor een DWIRE- bijeenkomst had niemand verwacht. Het is niet bepaald sexy, maar op dinsdag 11 oktober was het afgeladen vol. Veel vastgoedvrouwen zaten driftig aantekeningen te maken tijdens de twee lezingen. Zij wilden het naadje van de kous wel weten over de nieuwe wet. Deze treedt vooralsnog al op 1 januari 2023 in werking als het aan Minister Hugo de Jonge ligt 😉

 

Veel van de DWIRE-leden hebben zo meteen met de Omgevingswet te maken in hun dagelijkse werk. En dat bleek wel uit de vele vragen die werden gesteld aan de twee sprekers. In de zaal zaten veel vastgoedvrouwen met projecten in Amsterdam. En dit was natuurlijk een uitgelezen kans om antwoorden te krijgen.

 

Alle veranderingen op een rijtje

Anneke Franken van Bloemendaal, partner omgevingsrecht bij Sight Advocaten vertelde wat er precies gaat veranderen met de Omgevingswet. Zij gaf ook een aantal tips: stem vroegtijdig af met de betreffende gemeente, check het participatiebeleid en de regels van het omgevingsplan zodat je tijdig kunt beginnen met de benodigde onderzoeken.

Amsterdam is er klaar voor

Eileen van Stam, overall manager Omgevingswet Amsterdam, ging tijdens haar lezing in op de voorbereidingen van de gemeente om op tijd klaar te zijn voor de Omgevingswet. Ze lopen op schema en zijn er helemaal klaar voor. De afgelopen jaren heeft Eileen vanuit het stedelijke team Omgevingswet met de diverse betrokken afdelingen en het gemeentebestuur gewerkt aan de opbouw van het nieuwe instrumentarium, aanpassen van werkprocessen en de benodigde bestuurlijke besluiten.

 

Na afloop werd in Bar Bistro Bureau onder het genot van een hapje en een drankje het aangename met het nuttige verenigd en werd druk doorgepraat over de Omgevingswet. Het houdt de gemoederen duidelijk bezig en zorgt ook nu al voor hoofdbrekens. Het was weer een interessante en inspirerende bijeenkomst.

 

Wil je alvast zien hoe het nieuwe systeem van de Omgevingswet eruitziet. Bekijk dan de BETA versie op: https://pre.omgevingswet.overheid.nl/home