Antwerpen, een stad met verrassende gebiedsontwikkelingen!

Een stad met verrassende gebiedsontwikkelingen. Antwerpen lijkt op het eerste gezicht misschien een oude stad met een pittoreske binnenstad, niets is minder waar. De studiereis naar Antwerpen deed alle nieuwe gebiedsontwikkelingen aan waar imposante gebouwen, hoogbouw en hoogwaardige openbare ruimte ontstaan.

De gebiedsontwikkelingen zoals Gedempte Zuiderdokken in het zuiden en de Nieuwe Kaaien werd door het ontwikkelbedrijf van de gemeente Antwerpen, AG Vespa, toegelicht. Langs de Schelde ontstaat een 7 kilometer lang park waar klimaatadaptatie en vergroening van de stad centraal staat. Een boulevard waar de nieuwe waterkering met zeven deelgebieden met ieder een eigen karakter wordt gecombineerd met ruimte voor terrassen, sport, speeltuinen en recreatie. De Gedempte Zuiderdokken zijn bij oplevering een heus ‘Central Park’ in het hart van de stad met daaronder een gigantische waterbassin. Blik op straat maakt in deze stad in hoog tempo plaats voor recreëren, ontspannen en ontmoeten. Doormiddel van o.a. buurt participatie creëert de gemeente niet alleen een nieuwe wijk maar zorgt die dat de buurt bloeit tot het ‘hippe zuiden’.

Ook in het noorden van de stad hadden de 20 leden van DWIRE  veel te bekijken. Het Havenhuis van Zaha Hadid was een architectonisch hoogtepunt. In de voormalige industriehaven ontstaan nieuwe plekken voor wonen, werken, horeca en educatie. De grootschalige nieuwbouwwijk ‘t Eilandje en Cadixwijk is de nieuwe hippe woonplek geworden, vol met creativiteit, geschiedenis en toekomst.

Architectenbureau CONIX RDMD ontving DWIRE in hun restaurant in de plint van het gebouw. Hun gebouw is een energie neutrale gebouw en een plek voor bruisende duurzame innovaties. Zij dragen hierbij actief bij aan de behoefte voor meer levendigheid op straat en in de voet van de gebouwen. Een culinaire lunch gevolgd door een bijzondere bedrijfspresentatie in het eveneens publieke auditorium dat ook door de buurt te gebruiken is.

Ook het voormalige Militair Hospitaal ‘t Groen Kwartier werd bezocht. Voor de reconversie van het 19de eeuwse Militair Hospitaal tot de gemengde stadswijk maakte Stéphane Beel en Lieven Achtergael Architecten het masterplan samen met 360 Architecten en Collectief Noord. De verschillende deelprojecten werden gefaseerd door de drie architectenbureaus gerealiseerd. Een hoogwaardige ontwikkeling met ruimte voor vrije sector koop en sociale huurwoningen, afgewisseld met horeca en hotel zoals het beroemde The Jane.

De provincie en gemeente Antwerpen hebben een hele progressieve klimaat- en leerbeleid. Directeur Filip Lenders heeft ons tijdens ons bezoek aan het Eco huis Antwerpen, een uitgebreide presentatie gegeven over hoe de gemeente het beleid implementeert, voor alle huishoudens ook voor de kleine portemonnee. Deze inspirerende aanpak gaat zeker zijn vruchten werpen en Antwerpen maken tot een van de meest duurzame steden in Europa.

De studiereis bracht niet alleen nieuwe inzichten maar ook nieuwe contacten mee naar huis. De aanwezige leden hadden een diverse achtergrond waardoor er ruimte was voor veel discussie. De gesprekken vonden o.a. in plaats in het Pomphuis, eveneens een architectonisch hoogtepuntje én een tip voor de thuisblijvers.