Eerste spreker was Madeline Buijs; Chief economist en Head of research bij Colliers. Zij gaf een heldere kijk op de huidige (vastgoed)markt en de impact van de landelijke economie hierop.

“De markt kent op dit moment veel dynamiek maar qua herstel ‘modderen’ we toch op veel punten maar een beetje door.” was haar conclusie. De dip in de woningmarkt blijkt gelukkig van korte duur, mede door de rentestand en de stijgende lonen. 

Maar: de woningbouwproductie staat onder druk. Bouwkosten zijn gestegen terwijl de opbrengsten achterbleven. Er zijn nog nooit zo weinig omgevingsvergunningen afgegeven. Dit komt ook door een duidelijk capaciteitsprobleem bij gemeenten. 

En waar gaan we al die woningen die zo nodig zijn dan bouwen? Gaan we naar het Oosten? Wat betekent dat voor de banen? Zijn die daar wel of stromen de snelwegen dan vol omdat iedereen in de Randstad blijft werken? 

Zoals gezegd; een dynamische markt, met nog heel veel vragen. 

Als tweede spreker nam Charlotte Harmsen; Head of marketing & business intelligence, operations bij Savills Amsterdam, ons mee in de markt van het commercieel vastgoed.
Savills heeft belangrijke tools ontwikkeld, waarbij veel data wordt verzameld en geanalyseerd. 

Een paar van haar belangrijkste bevindingen: Er is in 2023 een afname van verhuuractiviteit geweest van gemiddeld 26%. Daarmee is ook het investeringsvolume gedaald met 60%. Dit zijn spannende cijfers, het is duidelijk dat de ontwikkelaars en investeerders dit goed in de gaten houden. 

Wat bijzonder is om te constateren, is dat er wel een groei is in de opname van kantoren die aan de ESG vereisten voldoen. Duurzaamheid is dus een belangrijke drijfveer geworden, ondernemers willen graag klaar zijn voor de toekomst met hun beleggingen. Duurzame hotels doen het daarmee ook steeds beter, terwijl de hotelmarkt best gevoelig is. 

De eindconclusie is dat het zowel in de woningbouw- als in de commercieel vastgoedmarkt heel dynamisch is op het moment. De Nederlandse economie heeft direct impact op keuzes van consumenten maar ook op investeerders. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Maar, met de juiste data kunnen er goed onderbouwde keuzes worden gemaakt. 

Na de twee interessante bijdragen konden de aanwezige dames genieten van een gezellige netwerk borrel, voorzien van een lekkere hap.