Lille, oftewel Rijsel, is de vierde regio van Frankrijk. Met bijna dertig procent studenten, meerdere universiteiten en hogescholen een jonge bruisende stad met veel talent, startups en internationaal bedrijfsleven. De studiereis van DWIRE deed alle vastgoed highlights aan.

Vierde economie van het land
CBRE Lille ontving DWIRE voor een Fact & Figures presentatie over de verschillende marktsegmenten en actuele trends in de lokale Franse markt. Als vierde economische centrum van het land is de regio van grote betekenis met een sterke industrie in met name textiel. De stad wordt door haar regionale ligging en internationale spoorverbindingen ook wel ‘het midden van Europa’ genoemd. Dat trekt bedrijven en veel toeristen aan.

Euralile Westfield
DWIRE werd ontvangen door Unibail-Rodamco-Westfield (URW) voor een bijzondere rondleiding achter de schermen van Euralile Westfield. Een van de grootste shoppingcenter van Noord-Europa met jaarlijks meer dan 15 miljoen bezoekers. Met ruim 130 retailers een community op zich waarbij URW actief de samenwerking met omliggende bedrijven en omwonende aangaat. Ondanks dat ook in Frankrijk de retailmarkt niet draait als voorheen, wordt er een stevig beleid gevoerd op kwalitatief, continu nieuwe renovaties en gebouwaanpassingen doorgevoerd en grootschalige events georganiseerd voor o.a. kinderen, duurzaamheid en de aankomende Olympische Spelen in2024.

Masterplan Euralille
Het masterplan voor Euralille werd uiteraard ook aangedaan. Ontworpen door het Office of Metropolitan Architecture (OMA) van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Een grootschalige en ingrijpende gebiedsontwikkeling met o.a. kantoren, woningen, winkel en twee nieuwe (internationale) treinstations. Ondanks dat de gebouwen er wat gedateerd bij stonden werd er veel gebruik gebruikt van de openbare ruimte en het omliggende park. Net als in Nederland is ook dit OV-knooppunt weer actueel en is het wachten op de volgende herontwikkeling waarvoor de plannen in voorbereiding zijn. Misschien reist DWIRE dan nog eens af naar deze stad.

Viex Lille
De oude stad met duizenden romantische straatjes kon natuurlijk niet ontbreken. De hoogste huurprijzen worden zowel voor kantoren als winkels hier gemaakt. Ook is een bezoek gebracht aan de oude beursgebouwen van de Kamer van Koophandel, waar ook vandaag de dag nog handel wordt gedreven. Lille wordt mede door dit oude centrum ‘klein Parijs’ genoemd.

Veel gelegenheid tot netwerken
Tijdens de tweedaagse studiereis was er op verzoek veel ruimte ingebouwd voor nader kennismaking onder de leden. De netwerkpitch, lunches, borrels en diner op bijzondere locaties maakte het tevens een culinaire reis. De derde editie van de DWIRE studiereis met 20 leden was ook zeer geslaagd.